måndag 10 januari 2011

Logik

Freya är en liten tjej med stort tänkande. Hon kan koppla ihop saker som väldigt få andra barn i hennes ålder klarar. Imorse tex. så vaknade hon strax efter att jag gått upp. Jag sa till henne att hon fick ligga kvar i sängen och gosa medans jag fixade med annat. Då säger hon till mig..
"Men mamma, hur ska jag kunna gosa om du inte ligger kvar?"
Ja, då hade hon ju ingen att gosa med! Och man kan ju inte gosa med sig själv (hey! det är barn vi pratar om här) så om jag gick, hur skulle det då gå till?
Jag blev lite ställd faktiskt. Fick omformulera mig och säga att hon inte behövde gå upp utan kunde ligga kvar och vila ett tag till.

She got brains my little one! Don´t try to fool her!

Saken är den att jag försöker göra hennes och mitt liv lite mer till en saga men det är inte lätt med en unge som tänker så logiska tankar. Hon är nästan för smart för sagor...!
Som ni vet så har min dotter lärt sig att svära pga mig.... bara ordet "fan" men ändå... Och här om dagen så sa hon det och då sa jag till henne att om man säger såna fula ord så tappar man tungan!
Tror ni hon trodde på mig? Inte alls! Hon svarade bara "nej mamma, det går inte" och lekte vidare.
Vilken unge hade inte sträckt ut tungan direkt för att kolla så att den satt kvar??

Det är svårt att möta en sådan smart unge för man vet inte riktigt på vilka saker dom är smarta. Vissa saker kan man lura henne med när det gäller lek men inte när det kommer till mer..konkreta saker.
Tex. Freya ville ha mjölk och bad Patrik hämta. Han sa då att hon måste hitta en knapp först och trycka på den för att han skulle kunna komma upp ur soffan. Hon såg frågande på honom och sa att det inte fanns någon knapp. Han insisterade och hon svarade att hon inte visste vart den var. "Leta då!", sa Patrik och visade att den fanns någon stans på hans kropp. Naveln ser ju lite ut som en knapp så hon tröck på hans navel och han studsade ur soffan! Det tyckte hon var skit kul men fattade ju att det bara var en lek. Aldrig skulle vi kunna få henne att tro att det verkligen är en riktig knapp! Att det händer saker varje gång man tycker på den. Hon kan verkligen skillja på vad som faktiskt kan fungera och vad som bara är lek.
DET är mycket imponerande för en flicka som inte ens är fyllda 3 år. Eller vad säger du?

2 kommentarer:

Emelie sa...

Kul att läsa att Freya också är så långt fram i logis osv.
Evelina blev bedömd att ligga på en 3,5-4 årings nivå när hon var 2 år och 4 månader och dom sa att tydligen kommer hon alltid att ligga 1 år före!

Tycker du att Freyas dagis tar vara på henne smart brain?

Jag tycker att dom misslyckas lite på evelinas så som tur är går hon bara 3 tim/dagen så får jag stimulera henne själv här hemma!

Lenaa sa...

Jag brukar faktiskt tänka på Evelina ibland just för att dom två verkar ligga på ungefär samma nivå!
Hehe, lustigt att du nämner dagis. Jag hade väldigt många tankar ett tag om just detta och (del pga andra saker också) byta till ett montisori för att hon skulle få utvecklas i hennes takt. Jag upplevde att dom höll henne tillbaka, eller lixom inte såg henne och hennes verkliga behov.
Freya började prata bebisspråk ett tag pga nya barn på
Avd. och det störde mig enormt eftersom hon aldrig haft den typen av bebisspråk! Så jag upplevde att hon backade i sin utveckling pga dagis.
Hon går ju nästan full tid på dagis men det har gått bättre nu tycker jag. Hon har kommit in mer med dom stora barnen och deras lek vilket märks! Det tråkiga är att dom idag gått över till den stora avd... så nu är ju hon en av dom större och det är jag rädd för ska bli ett bakslag.

Hur skulle du gjort med Evelina? Kan man kräva att freya flyttas upp snart hon med eller kan det kanske "skada" henne? Vad tror du?

Ps. Känns skönt att det är fler med barn som ligger lite före. Det är faktiskt rätt svårt att hitta rätt nivå för dom då alla andra går efter regelboken! Man får kämpa för sin sak tusen gånger mer! Kram