måndag 6 juni 2011

Skaffa bil eller inte?!

Mina vänner, jag har ett dilemma! Det är så att jag (vi) har länge funderat på att skaffa bil men har inte riktigt haft pengarna. Nu har vi möjligheten men det är väldigt många som har åsikter om detta!
Så här följer agrumenten..

  • Dom flesta tycker att vi Inte ska skaffa bil för att det är dyrt, försäkring, skatt, om den går sönder, bensin osv. Det gemensamma alla dessa personer har är att dom själva har bil och kan inte leva utan! Hmm...
  • Sen är det några få andra som säger att nu när vi får ett till barn i familjen blir det nästan ett måste! Det blir mer att handla, svårare att ta sig till olika ställen med barn osv.

  • Jag tänker så här... Ja visst, det är dyrt, den kan gå sönder och det är miljöovänligt... MEN! Vi kommer som sagt få ett till barn och då kommer det bli ännu svårare för oss att ta oss någon stans. Det går ju mycket kollektivtrafik här men det vi skulle behöva ha bilen till är famförallt när vi ska handla.
    Vi kan aldrig storhandla. Patrik handlar nästan varje dag efter jobbet. Sen på vintern blir det ännu svårare. Ska jag då med två ungar gå ner (tar ca 15 minuter) till Coop, det är snö och -10, handla det jag kan få med mig (vilket inte blir mycket) och så får Patrik ändå ev. handla efter jobbet för att jag inte fått med mig allt eller rent utav inte kunnat gå alls pga. griniga ungar/kasst väder osv? NEJ TACK!Den andra saken är att vi har inte våra familjer här (dom ena 8 mil från och dom andra 45 mil) som kan hjälpa oss med att passa barn eller hjälpa till med handling. Om vi behöver avlastning kan vi inte alltid räkna med att dom som bor 8 mil bort kan komma och hämta barnen och sedan köra hit dom dagen efter igen. Lättare hade det varit om vi då själva kunnat köra iaf ena vändan!
    Vi kan inte heller hälsa på särskillt ofta pga att dom inte alltid hinner hämta oss/buss och tåg tar för lång tid och är för dyrt. Och ännu svårare blir det med dom som bor 45 mil bort....
    Ja, jag tror ni fattar...

Så jag undrar, hur hade ni gjort/hur gör ni? Även om det är dyrt med bil och det kan hända mycket med den, hade ni ändå sattsat på en bil eller helt enkelt kämpat med alla vardagssysslor för att få den att gå ihop och knepa och knopa för att kunna träffa familj och vänner? 


C-MAX i Limelight
C-max är en bil jag drömmer om då jag aldrig suttit så bra i en bil förut! Jag som är så kort har ibland svårt att nå fram men inte i denna. 
(Bilden är lånad från ford.se)

Ps. Den som tjatar mest om att köpa bil i denna familjen är Freya, haha! Hon älskar verkligen att åka bil =)

4 kommentarer:

Linda L sa...

Det är ett svårt val som bara ni i slutändan kan ta.
Men om jag hade vart i er sits, så hade jag valt bilen.
Jag har ju två o det underlättar massor att kunna sätta sig i bilen o ta sig dit man behöver i alla lägen.
Speciellt med ett litet spädbarn.

Känner ni att ni har råd så tycker jag ni ska köpa er en bil.
Visst en bil kan alltid gå sönder men det är en bagatell egentligen, man får så mycket mer av en bil än att tänka på ev kostnader.

Kram på er

sanna sa...

Jag tycker att ni ska gå igenom alla kostander Vad kostar bilen, vad kostar hushållet, barnen osv.
Då ser ni om ni har råd med bilen. Bilen är ju också en säkerhet om gud för bjuder det händer något med barnen så kan ni ju snabbt åka iväg.

Vi har flera bilar Men jag skulle inte klara mig utan bilen eller jo men storhandligen/akuta sjukhusbesök/sena besök hos vänner skulle bli knepiga samt alla resor utanför sthlm regionen.

Kram sanna

Sara sa...

Hejsan! Först måste jag säg vilken snygg blogg du har! Sen tycker jag att ni kan köra på bil. Livet underlättar. Och jag är ganska bra på bilar ( i alla fall gamla 740:or) så om nått går sönder eller om ni behöver byta däck så kan jag hjälpa till! :) Kramar från grannen Sara

Sanna sa...

Jag tycker helt klart att ni skall satsa på att köpa en bil.. du slipper bli lika låst som man lätt kan bli utan bil och ni kan lättare bli spontana och göra saker tillsammans och det förenklar vardagen helt enkelt